Hoe vind ik een overlegscheidingsadvocaat?

Blog van: Nelleke Boelhouwer

Het is vrij makkelijk om een advocaat te vinden die gespecialiseerd is in een overlegscheiding. Veel gespecialiseerde advocaten zijn groot voorstander van de collaborative methode. Ze verwelkomen geïnteresseerde cliënten omdat ze geloven in de aanpak en de voordelen voor de echtparen en hun familie. Sommige advocaten wijden hun gehele praktijk aan overlegscheidingen. 

Een optie is om met Google te zoeken naar advocaten die overlegscheidingen doen. De meeste advocaten zijn lid van de Vereniging van Collaborative Professionals (VvCP). Je kunt op de site www.overlegscheiden.com of www.vvcp.nl kijken voor een advocaat bij jou in de buurt.

Een andere optie is om contact te zoeken met een lokaal netwerk van advocaten gespecialiseerd in overlegscheidingen. De meeste regio’s hebben zo’n netwerk, bijvoorbeeld het Collaborative Practice Center (www.collaborativepracticecenter.nl), waarvan de leden voornamelijk in Midden-Brabant zijn gevestigd. 

Ook mond-tot-mondreclame is een handige manier om een advocaat voor een overlegscheiding te vinden. Veel mensen vinden het fijn als ze een aanbeveling voor een advocaat krijgen van iemand die ze kennen, bijvoorbeeld van een familielid of een vriend(in). Je kunt ook aanbevelingen vragen aan andere professionals die vaak met advocaten samenwerken. Misschien ken je een advocaat die gespecialiseerd is in bouwrecht, die misschien een collega heeft die gespecialiseerd is in overlegscheiding. 

Onthoud dat niet alle advocaten hetzelfde zijn. Het loont de moeite om een aantal advocaten te benaderen voordat je een beslissing neemt. Je doel is namelijk om een professional te vinden die kundig en ervaren is én waar je een klik mee hebt. Iemand die begrijpt wat je nodig hebt en bereid is hiervoor te gaan middels een overlegscheiding. 

Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag wat je kunt verwachten van de bespreking bij de (overlegscheidings)advocaat.