Blog van: Marjon Habets
Een fundamentele regel van de overlegscheiding is dat als een van de echtgenoten het proces verlaat en naar de rechter stapt, beide advocaten zich moeten terugtrekken. Sommige stellen vragen of ze deze regel kunnen weglaten. Het antwoord is nadrukkelijk: nee. Een scheiding is geen overlegscheiding zonder die uitdrukkelijke afspraak.
Echtparen kunnen ook een coöperatieve echtscheiding nastreven, wat een minder destructieve versie van de traditionele echtscheiding is.
Er zijn verschillende positieve elementen om op te merken. Ten eerste maakt een coöperatieve echtscheiding gebruik van advocaten die op het bereiken van overeenstemming zijn gericht, dus die aanpak is niet zo vijandig als in traditionele juridische geschillen.
De advocaten kunnen gebruikmaken van elementen die passen bij een collaborative vorm van samenwerking zoals het gezamenlijk gebruik van andere professionals, waardoor niet elke echtgenoot een aparte deskundige hoeft in te huren.
En een groot verkoopargument voor sommigen is dat zelfs als het overleg mislukt en de inmenging van de rechtbank noodzakelijk wordt, ze vrij zijn om met dezelfde advocaat te blijven werken.
Maar er zijn twee grote verschillen tussen een coöperatieve echtscheiding en de overlegscheiding. Ten eerste is bij een coöperatieve echtscheiding nog steeds sprake van procederen, dus formele gerechtelijke procedures maken er deel van uit. De toon kan anders zijn, maar het formele kader is hetzelfde.
Ten tweede, coöperatieve echtscheidingen offeren de diskwalificatie-regel op en de daarbij behorende voordelen op. Dus een coöperatieve echtscheiding mist het vertrouwen, de transparantie en het gedeelde gevoel van doelgerichtheid dat bij een overlegscheiding voor alle betrokken professionals vanzelfsprekend is bij hun multidisciplinaire samenwerking.
Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.
De volgende blog gaat over de vraag wat een overlegscheiding zo transparant maakt.