Is privacy meer gewaarborgd dan bij een procedure?

Blog van: Ghislaine van Kooten

Bij een overlegscheiding is er meer vertrouwelijkheid en privacy dan in een gerechtelijke procedure. Overleg vindt achter gesloten deuren plaats. Alle betrokkenen verklaren schriftelijk dat zij zich aan het principe van vertrouwelijkheid en privacy zullen houden en het hele team houdt in de gaten dat aan dit uitgangspunt wordt voldaan. Daarnaast worden de gegevens die uiteindelijk bij de rechtbank moeten worden ingediend tot een minimum beperkt.

De informatie die in een procedure moet worden uitgewisseld is in beginsel niet zomaar voor iedereen toegankelijk maar met een beetje naspeuringen wel te achterhalen. Sommige stellen willen niet dat bekend wordt dat ze aan het scheiden zijn of wat de inhoud is van de afspraken die ze in het kader van hun scheiding hebben gemaakt. Laat staan van alle negatieve uitlatingen die in een procedure helaas vaak wel in de stukken voorkomen. Ze willen graag vermijden dat de pers erachter komt dat ze aan het scheiden zijn en dat hun vermogenspositie of alimentatieregelingen in de openbaarheid komen.

Daarom is een overlegscheiding een goede manier om je privacy te beschermen. Bijvoorbeeld wanneer je familievermogen, je baan, carrière of bedrijf op het spel staat, je een relatie met een collega hebt of er andere persoonlijke problemen spelen, dan zijn je gegevens veiliger in een overlegscheiding. Wanneer je zeer persoonlijke of gênante details over je verleden wilt beschermen, is dat met dit proces mogelijk. Wanneer een van de echtgenoten een bekend of beroemd persoon is, is dat zelfs nog belangrijker. Ten slotte geven vermogende families er vaak de voorkeur aan om hun financiën vertrouwelijk te houden. Om al die redenen heeft deze aanpak grote voordelen ten opzichte van een procedure.


Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag wie bij een overlegscheiding de beslissingen neemt.