Blog van: Nelleke Boelhouwer
Geen enkele aanpak is natuurlijk perfect. Een overlegscheiding heeft vele mooie voordelen, maar ook een paar nadelen.
Ten eerste is de overlegscheiding niet voor iedereen geschikt. Als een echtgenoot bedreigend, controlerend en gewelddadig is, of als een echtgenoot een psychische stoornis heeft en niet in staat is om de realiteit onder ogen te zien, dan dien je voor een andere aanpak te kiezen.
Daarnaast is niet voor elke stap een advocaat nodig. Als een echtpaar een scheiding van tafel en bed wenst of misschien één mediationgesprek om tot overeenstemming te komen, dan is een overlegscheiding niet nodig. Er zijn dan makkelijkere en goedkopere alternatieven.
Bij de aanpak middels een overlegscheiding wordt van je verwacht dat je samenwerkt met je partner. Als je niet met elkaar wilt praten of niet met elkaar in dezelfde kamer kunt zijn, dan heeft deze aanpak beperkingen. Zelfs als je niet met elkaar in gesprek wilt, kun je opteren voor een overlegscheiding. Echter, als je kiest voor geen overleg of contact dan vertraagt het de scheiding en brengt het meer kosten met zich mee.
Een overlegscheiding is niet goedkoop en dat is een nadeel. Aan de andere kant is het meestal wel goedkoper van een scheiding middels een procedure bij de rechtbank.
Het grootste nadeel is dat je je advocaat verliest als een van de partners de overlegscheiding beëindigt en zelf met een (nieuwe) advocaat een procedure start. Deze belangrijke regel hoort bij deze aanpak. Als je grote twijfels hebt of je met een overlegscheiding samen tot overeenstemming komt, dan moet je dit nadeel serieus afwegen.
Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.
De volgende blog gaat over de vraag hoe je een overlegscheidingsadvocaat vindt.