Zijn er andere voordelen?

Blog van: Nelleke Boelhouwer

Ja, de lijst gaat verder! In aanvulling op alle voordelen die al zijn genoemd in de vorige blogs zijn er nog andere voordelen die de moeite waard zijn om te worden vermeld.

Ten eerste, een overlegscheiding is goed voor het behouden van de familieband. Relaties blijven in stand: de relatie tussen de ouders en de kinderen, de relatie tussen gescheiden ouders met een co- ouderschap en met grootouders, andere familie en vrienden van de familie.

Het bevordert een gezond co-ouderschap door te leren hoe je de behoefte van je kind boven alles stelt. De aanpak zorgt voor een op maat gemaakt ouderschapsplan dat beter bij je gezin past dan hetgeen een rechter zou kunnen vaststellen.

Ten tweede, een overlegscheiding is minder stressvol dan een scheiding middels een procedure bij de rechtbank. Je vermijdt veel negatieve effecten zoals een formele houding naar elkaar toe, het verzoeken tot het overleggen van documenten, onredelijke vertragingen wanneer een datum voor een zitting gepland dient te worden, de zittingen zelf en het gespannen afwachten wat een rechter uiteindelijk zal beslissen. Natuurlijk zal niemand een scheiding als stressvrij bestempelen maar een overlegscheiding is met zekerheid minder vervelend dan een scheidingsprocedure bij de rechtbank.

Een derde voordeel is dat een overlegscheiding ook op financieel vlak tot optimalisatie kan leiden. Er zijn allerlei verschillende creatieve overeenkomsten mogelijk, die door een rechtbank niet vastgesteld kunnen worden. Bij een overlegscheiding kun je komen tot een ook op fiscaal vlak voor beide partijen meest optimale oplossing.


Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag of een overlegscheiding ook nadelen kent.