Stress in de relatie

Auteur: Mynke Warnink

Het is fijn om je leven met iemand te delen, maar in een relatie is het natuurlijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Soms is sprake van flinke stress. Wat zijn de drie grootste stressfactoren die zich kunnen voordoen? Uit onderzoek is gebleken dat dit onzekerheid over de toekomst, ruzies en gebrek aan inzet van je partner zijn. Toen ik dit las, kon ik zelf ook nog wel een paar stressfactoren bedenken. Ik noem er hieronder een paar:

Schoonouders
Je eigen ouders zijn normaal en gezellig, het zijn natuurlijk vooral de ouders van je partner die afwijken van hoe schoonouders zouden moeten zijn. Waarom doen ze toch zo moeilijk? Je partner ziet dat anders, verdedigt graag hun doen en laten, en vindt vooral jouw ouders raar.

Biologische klok
De een staat vroeg op om een stukje te gaan hardlopen, de ander staat graag tot diep in de nacht in het café. Ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een ochtendmens en ongeveer twintig tot dertig procent van de mensen is een avondmens. De rest zit er tussenin. Dit kan in een relatie een uitdaging vormen, het is toch best lastig als je elkaar maar weinig wakker meemaakt.

Kampeervakantie
Na een heel jaar werken wil je graag bijtanken en samen op vakantie gaan. Je kiest voor kamperen. Niet echt een goed idee: ’s nachts eerst honderd meter moeten lopen voordat je naar het toilet kunt. Vermoeidheid door slecht slapen op te dunne matjes of op ‘echte’ bedden met een kuil in het midden. Afwassen met koud water in het toiletgebouw. Shampoo niet goed uitgespoeld want je had maar één douchemunt aangeschaft. Bij voorkeur geen geluid maken tijdens de seks want de buren kunnen alles horen. En jij kunt hen horen. Wie dit alles heeft bedacht, is steengoed in marketing.

Een bezoek aan Ikea
Dit hoef ik vast niet uit te leggen. Gelukkig zijn er bij de uitgang wel lekkere hotdogs voor weinig euri.

Verbouwen
Ook hierbij geldt: denk goed na voordat je deze stap zet. Het is een zeer stressvolle periode. De aannemer belooft om een muurtje weg te halen en appt na een uur: “we zitten bij de buren”. Of hij appt: “we hebben een lekkage”. Met ‘we’ bedoelt hij natuurlijk: ‘jullie’. En het wordt altijd veel duurder dan de offerte liet zien, en het duurt ook veel langer dan beloofd.

Zeilvakantie
Samen in een drijvende caravan op zee, alleen maar water om je heen. De eerste drie dagen zeeziek. Je benen hangen half uit dat korte bedje van 1,90 meter want je bent zelf 1,85 meter en je voeten zijn helaas toch wel iets groter dan 5 cm.

IT-issues
“Kun je even helpen? De printer doet het niet.” En dat zo’n 50 x per jaar.

Dit zijn stressfactoren die als het ware uit het leven zijn gegrepen. Niet noodzakelijk het mijne, ik heb dit van een vriend… ;-). Weten jullie ook nog een aantal stressfactoren voor relaties te bedenken en te delen? Ik ben benieuwd.