Het loopgraven-gesprek

Auteur: Anja Snoeks

De kogel is nog niet door de kerk, maar meneer wil alvast bij mij langskomen. Hij wil graag met mij bespreken wat hem te wachten staat als hij de relatie beëindigt. In plaats van een informatief gesprek blijkt hij een loopgraven-gesprek te willen. Zo ben ik deze gesprekken in de loop der jaren gaan noemen. Toekomstig ex-en willen van te voren weten wat ze al kunnen doen en vooral niet moeten doen. Zo ook meneer: “Kan ik al wat geld opzij zetten? Als we ruzie krijgen, kan ik dan even bij een vriend logeren of verzwakt dat mijn positie?” Het is mij snel duidelijk; hij wil alvast zijn strategie bepalen en weten hoe hij haar een paar stappen voor kan zijn.

“Met deze strategie behaal je jouw doel ‘goed uit de scheiding komen’ niet”, zeg ik. “Hoe zal zij op jouw strategie reageren?” Ik leg hem uit dat het verstandig is om samen te gaan werken met haar. Tegenwerken kost energie. Samenwerken levert beiden veel meer op.

“Wat brengt het jou als zij met minder achter blijft?”, vraag ik hem. “Waarom gun je haar iets niet, als het jou niets kost?”

Met de collaborative methode werk je samen. Er is geen tegenpartij, maar een ex-partner. Er zijn geen vooraf bepaalde strategieën. Er is overleg. Met de andere advocaat stem je af en zoek je samen naar manieren waarop beide ex-en hun wensen vervuld kunnen krijgen. De vervulling van de ene wens hoeft het verwezenlijken van de andere wens niet uit te sluiten.

Ik zie dat ik hem aan het denken heb gezet. Het duurt even voordat hij zijn manier van denken kan aanpassen. Ik hoop voor hem dat het hem gaat lukken.