Blog van: Chantal Dekkers
Wanneer een combinatie van advocaten, financieel deskundigen, coaches en kindspecialisten samenwerkt aan een overlegscheiding, wordt het team een multidisciplinair team genoemd. Voor veel echtparen zijn er grote voordelen verbonden aan het gebruik van een multidisciplinair team.
Het belangrijkste is dat zo’n team zijn collectieve knowhow toepast om creatieve oplossingen te vinden. Professionals uit verschillende disciplines (rechten, financiën, geestelijke gezondheid) brengen unieke perspectieven in voor het oplossen van problemen. Dit alleen al kan de effectiviteit van de aanpak aanzienlijk vergroten.
Een ander voordeel is dat elk lid een specifieke rol heeft, gebaseerd op de eigen expertise van die professional. Hierdoor kan ieder teamlid focussen op dat waar hij of zij het best in is. Coaches zijn bijvoorbeeld experts als het gaat om emoties; door de boosheid of angst van een echtgenoot te benoemen, bevrijdt een coach de andere professionals van deze specifieke taak. Zie het als een honkbalwedstrijd; net zoals werpers kunnen werpen en veldspelers weten hoe ze in het veld moeten spelen, zo speelt iedere professional in het samenwerkingsverband een unieke rol. Door taken op te splitsen naar vaardigheden, verloopt het hele proces soepel en efficiënt.
Er zijn ook momenten waarop een of meer teamleden apart samenwerken met een van de echtgenoten. Een advocaat kan bijvoorbeeld samenwerken met een coach om een echtgenoot te helpen die worstelt met besluitvorming, of een financieel deskundige kan telefonisch contact opnemen met de advocaten wanneer een juridische vraag opkomt in een bijeenkomst met het echtpaar.
Een multidisciplinair team kan effectief reageren op bijna elke uitdaging die zich kan voordoen in de loop van een overlegscheiding. Zo’n team lijkt ook de klanttevredenheid te vergroten. Uit enquêtes blijkt dat het gebruik van een multidisciplinair team ertoe leidt dat de echtgenoten tevredener zijn met ieder van de professionals die deel uit maken van het team.
Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.
De volgende blog gaat over de vraag waarom we in een overlegscheiding alleen onze voornamen gebruiken.