Het lijkt altijd onmogelijk tot het is verwezenlijkt

Auteur: Liedeke Floris

Nelson Mandela zei het al: ‘Het lijkt altijd onmogelijk tot het is verwezenlijkt’.

Zoals voor velen inmiddels wel bekend is, bestaat naast de gewone echtscheiding en de mediation al enige tijd de overlegscheiding. Een mooie manier om een echtscheiding af te ronden.

Door de jaren heen heb ik aan den lijve ondervonden dat het soms lastig is mensen op een zelfde lijn te krijgen. Juridisch is het dan na de echtscheiding wel allemaal geregeld, maar de relatie van de beide ex-partners zal vaak nog niet voldoende afgehecht zijn. Dit heeft effect op de verwerking van de echtscheiding, maar ook op de onderlinge relatie als ouders, en dus ook op de kinderen.

Soms lijken partijen mijlenver uit elkaar. Zeker als de ene partner wel financieel inzicht heeft en de ander niet. Of als de ene partner de echtscheiding niet heeft zien aankomen en de ander wel.
Door samen met meerdere professionals (ieder vanuit hun eigen rol) in een overlegscheiding aan dezelfde tafel te zitten, kan het zijn dat iets wat onmogelijk lijkt wel degelijk verwezenlijkt kan worden. Er is aandacht voor ieders belang en er zal gekeken worden naar een voor allen meest gunstige oplossing.

Het team bestaat uit allemaal professionals met jarenlange ervaring, die ook weten hoe de emotionele processen lopen. De professionals kennen elkaar en weten hoe de andere professional werkt. Elke maand spreken wij elkaar om up-to date te blijven en de onderlinge banden te verstevigen.

In een overlegscheiding spreek je af niet naar de rechter te gaan tijdens de overlegscheiding, zodat er ook echt samen met het team naar een oplossing gezocht zal gaan worden binnen de juridische en emotionele kaders.

Met deze ervaren professionals, een coach, twee advocaat/overlegscheiders met overleg-skills (en eventueel een financial of kind-expert) worden alle belangrijke onderwerpen besproken.

Het team, dat voor je klaarstaat, bespreekt samen op informele wijze (in vertrouwen) alvast welke angels en pijnpunten er in jullie echtscheiding aan de orde kunnen komen en proberen deze er vantevoren met elkaar uit te halen. Je hebt dus je eigen advocaat/overlegscheider die namens en met jou spreekt. In het team zal jouw stem gehoord worden en je kan al je vragen stellen aan de eigen advocaat/overlegscheider.

Mijn ervaring leert mij dat een goed afgeronde overlegscheiding een hele mooie en waardevolle ervaring is voor alle partijen. De relatie als ouders en ex-partners wordt respectvol en met begrip voor de ander afgesloten. Partijen kunnen verder met hun leven en de rust is weergekeerd! Dat wil toch iedereen !

Daarbij moet ik denken aan een citaat van Jimmy Carter: ‘Je kunt doen wat je moet doen, en soms kun je het nog beter dan je denkt’ .

De overlegscheiding legt een betekenisvolle basis voor jullie verdere relatie als ouders en ex-partners.