Blog van: Ardje Sandkuyl
Echtparen zoeken naar manieren om tijd en geld te besparen tijdens een overlegscheiding, en terecht. Daartoe kunnen één of beide echtgenoten proberen een deal te sluiten met de ander buiten de teammeetings om. Helaas kunnen deze inspanningen averechts werken.
Sommige professionele teams moedigen je aan om buiten de bijeenkomsten om met elkaar te praten, om specifieke problemen op te lossen, zoals het verdelen van persoonlijke items of het selecteren van een makelaar. Dit kan goed werken – mits je er beiden ermee instemt om het gesprek direct te stoppen op verzoek van één van beide echtgenoten of wanneer het gesprek uit de hand begint te lopen.
Maar wanneer je probeert om lastige onderwerpen zelf met elkaar uit te onderhandelen, dan kan het flink misgaan. Echtgenoten die door een scheiding gaan hebben vaak al sowieso moeite met communiceren met elkaar; vaak zijn moeilijkheden met communicatie één van de redenen waarom je gaat scheiden. Wanneer je de belangrijke problemen zelf met elkaar probeert uit te werken, raakt één van jullie of jullie beiden vaak gefrustreerd, de gemoederen raken verhit en er worden harde of kwetsende dingen gezegd. Dit is zeker niet nuttig. Erger nog, het kan het zo veel moeilijker maken om tot een definitieve overeenkomst te komen.
Het is ook belangrijk om te onthouden dat geen van jullie een deskundige is op het gebied van wetten, fiscale implicaties of uitdagingen in het kader van ouderschap tijdens een echtscheiding. De bij een overlegscheiding betrokken professionals, aan de andere kant, hebben zich en zijn gespecialiseerd in deze gebieden. Maak daar dus gebruik van want als je ‘offline’ onderhandelt met je partner gaan juist alle voordelen van het hebben van een team verloren.
Ten slotte is er altijd de zorg dat één van jullie zich onder druk gezet voelt om akkoord te gaan met de overeenkomst. Dat zou een serieus probleem zijn. Wat als die echtgenoot zich opnieuw beraadt en zich terugtrekt uit de overeenkomst? Dat zou een groot probleem zijn, omdat de kans aanwezig is dat degene die dacht dat er al een deal gesloten was boos wordt. Dit alles draagt bepaald niet bij aan een goed verloop van het proces.
Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.
De volgende blog gaat over de vraag wat een nabespreking is.