Wat gebeurt er tijdens de eerste teammeeting?

Blog van: Ardje Sandkuyl

Wanneer je binnenkomt, word je opgevangen door één van de professionals en begeleid naar een vergaderruimte, vaak voorzien van koffie, thee, water en eventueel andere drankjes en enkele versnaperingen, zoals fruit, koekjes en noten. De professionals die je nog niet hebt ontmoet stellen zichzelf aan je voor, inclusief de advocaat van je echtgenoot. Er kan je een stoel worden aangeboden naast je advocaat, hoewel sommige paren er beter aan doen naast elkaar te gaan zitten.

De professional die fungeert als facilitator, meestal de coach, deelt de gedragsregels mee, zoals beleefd, respectvol en oplossingsgericht zijn. Een geschreven agenda wordt uitgedeeld. Als je de deelnemersovereenkomst al hebt ondertekend, kan dat document kort worden besproken. Als je het nog niet hebt ondertekend, dan doe je dit nadat het besproken is.

Vaak worden vervolgens de belangen van elke echtgenoot gedeeld met het team.

De aandacht verschuift dan naar de financieel deskundige, die de procedure uitlegt voor het verzamelen van gegevens om jullie bezittingen en schulden vast te stellen. Als deze informatie al is verzameld, wordt een lijst van die items gepresenteerd en toegelicht.

Het team maakt vervolgens een lijst met de belangrijkste problemen. Het doel van deze eerste teammeeting is niet om deze problemen op te lossen, maar om ze te verduidelijken en een plan uit te werken om ze aan te pakken. Vervolgens verschuift de focus naar eventuele problemen die onmiddellijk moeten worden opgelost, zoals de behoefte aan een tijdelijk ouderschema of een plan hoe de lopende betalingsverplichtingen worden voldaan.

Aan het einde van de teammeeting plant de groep de volgende teammeetings en telefonische conferenties. Huiswerkopdrachten worden aan elke deelnemer toegewezen met deadlines. Er wordt een procedure afgesproken voor onderlinge communicatie tussen de geplande teammeetings door, voor de voorbereiding van de agenda voor de volgende teammeeting, en voor het verspreiden van de notulen van de bijeenkomst.

Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag waarom mijn advocaat zo aardig doet tegen mijn echtgenoot.