Waarom doet mijn advocaat zo aardig tegen mijn echtgenoot?

Blog van: Mynke Warnink

Het komt misschien als een verrassing, maar gedurende het gehele proces tijdens de overlegscheiding zullen de advocaten zich naar jullie beiden toe beleefd en hartelijk gedragen. Sterker nog, het is zelfs mogelijk dat een advocaat suggesties zal doen die tegemoetkomen aan de behoeften van de andere partner (de partner voor wie deze advocaat niet optreedt). Dit is de standaard werkwijze bij overlegscheiding: iedereen werkt met elkaar samen om te bereiken wat het beste is voor jou, je partner en jullie kinderen.

Als je merkt dat je advocaat vriendelijk is tegen je partner, kan dat onrust geven, vooral wanneer je hebt meegemaakt dat hij of zij je heeft gekwetst. Maar vergeet niet dat de methode van overlegscheiding verschilt van het voeren van gerechtelijke procedures op tegenspraak. Hard, gemeen of ongevoelig zijn, is niet de manier waarop overlegscheidingsadvocaten je zullen helpen om samen tot een oplossing te komen.

Bij een overlegscheiding zullen beide advocaten moeite doen om de belangen van beide echtgenoten te behartigen. De insteek die gehanteerd wordt, is gebaseerd op ‘win-win’, niet op ‘win-lose’. Samen aan tafel gaan zitten en naar elkaar luisteren om oplossingen te creëren die jullie beiden tevredenstellen, is de enige manier om het traject succesvol af te ronden. Wees echter gerust dat ondanks dit alles jouw advocaat altijd bovenal jouw belangen zal behartigen. Maar bij deze benadering is de manier waarop jouw advocaat jou het beste kan beschermen en ondersteunen om jouw doelen te bereiken, ook in het belang van je partner. Op een andere manier zou het ook niet lukken om tot overeenstemming te komen.

Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag wat er gebeurt als ik ga huilen of boos word tijdens het overleg.