Wat als ik ga huilen of boos word tijdens het overleg?

Blog van: Roderik de Beukelaer

Het team zal het overleg zo aangenaam mogelijk houden voor zowel jou als je partner. Hoe dan ook, het gaat om jullie echtscheiding en het is normaal om een breed scala aan emoties te ervaren. Wellicht voel je je verdrietig, boos, gestrest of gefrustreerd. Er is niet een enkel juist gevoel dat je zou moeten ervaren als je dit proces doormaakt.

Het is niet ongebruikelijk dat ten minste één van jullie emotioneel wordt. Er kan een sarcastische opmerking worden geplaatst die wordt gevolgd door enorme woede. Wellicht moet je een traan wegpinken of begin je voluit te huilen. Je partner wordt mogelijk enorm angstig en ervaart de behoefte om de ruimte te verlaten. Hoewel deze reacties een verontrustend effect kunnen hebben, werken deze niet averechts in het proces. Het is juist de verwachting dat dergelijke emoties zich openbaren. Deze verwachting is nuttig omdat het team hierop is voorbereid. Het team zal daarom kalm en empathisch reageren wanneer deze reacties tot uiting komen.

In momenten van boosheid, verdriet, en frustratie, kan een coach ingrijpen. Als één van jullie in tranen is, kan de coach een pauze inlassen en aandacht besteden aan het verdriet van deze partner. Als één van jullie zichtbaar boos is kan de coach deze partner ondersteunen bij het uiten van zijn of haar emoties. Daarnaast kan iedereen die aan tafel zit te allen tijde verzoeken om het overleg even te onderbreken. Dit geeft je de mogelijkheid om even tijd voor jezelf te nemen indien je daar behoefte aan hebt of om buiten de ruimte waarin het overleg plaatsvindt te spreken met een van de professionals.

Ongeacht de emoties die tijdens de teammeeting tot uiting komen, zal het team deze emoties signaleren en je ondersteunen om terug te komen in een modus waarin het weer mogelijk is om constructief te overleggen.

Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag wat wordt bedoeld met onderhandelen op basis van belangen.