Wat is er mis met de traditionele scheiding?

Blog van: René de Haas

Laten we eerst eens kijken wat er gebeurt in een traditionele echtscheiding voor we verder gaan.

Een advocaat dient een echtscheidingsverzoek in dat een formele scheidingsprocedure bij de rechtbank inleidt. Iedere advocaat verzamelt informatie die nodig is. Als die niet wordt verstrekt dan kan er worden geprocedeerd om die stukken te verkrijgen. Er volgt een mondelinge behandeling op de rechtbank, waarbij partijen elkaar vaak verwijten maken en beschuldigingen over en weer uiten. Advocaten sturen elkaar over en weer brieven, vaak met aannames en verwijten. Iedere partij zoekt deskundige hulp om hun stellingen te onderbouwen. De kosten lopen op tot grote hoogte. Het proces verloopt traag, het kan soms wel een of twee jaar duren.

Om eerlijk te zijn, zijn er natuurlijk wel echtscheidingsprocedures die minder vijandig zijn dan deze. Als beide partijen advocaten vragen die van nature geneigd zijn om samen te werken, dan kan het proces minder destructief zijn. Maar ook al werken ze samen, dan is er nog steeds sprake van een formele scheidingsprocedure. De advocaten worden nog steeds beschouwd als tegenstanders en de partijen als ‘partij’ en ‘wederpartij’, terwijl de kinderen ook nog vaak gebruikt worden als onderhandelingsobject om een betere regeling te forceren. De advocaten zullen nog steeds druk uitoefenen om alle informatie los te krijgen en ze zijn nog steeds aangewezen op de juridische stappen in de procedure. De onderhandelingen worden niet rechtstreeks tussen partijen gevoerd, maar nog steeds tussen de advocaten. De zittingen op de rechtbank zijn vaak frustrerend. De procedure is vaak contraproductief en erg duur. Helaas komt dit nog steeds vaak voor. Procederen geeft veel stress en het vergiftigt de verstandhouding tussen de ex-partners. Het beschadigt ook de overige leden van het gezin.

De procedure is erg inefficiënt, er is eigenlijk veel mis met zo’n proces als het gaat om de ontbinding van een huwelijksrelatie.


Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag of een traditionele echtscheiding ooit wel de juiste optie kan zijn.