Welk overlegscheidingsmodel past bij ons?

Blog van: Geeske van Campen

Het juiste overlegscheidingsmodel hangt af van de behoefte van de betrokkenen. In relatief eenvoudige situaties kan het Uitsluitend Advocaten Model een goede keuze zijn. Als er echter sprake is van hevige emoties of moeilijkheden op het ouderschapsvlak, is het aan te raden om in ieder geval een coach in het proces te betrekken en indien nodig ook een kindspecialist aan het team toe te voegen. Wanneer de financiële situatie gecompliceerd is, is het verstandig om daarnaast een neutrale financieel deskundige in te schakelen. Soms is de inschakeling van een coach en/of een financieel deskundige een voorwaarde van de advocaten voor het overlegscheidingstraject.

Of je kiest voor één of twee coaches (Neutrale Coach Model of Twee Coaches Model) hangt af van de complexiteit van jullie scheiding. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ernstige psychische problematiek bij een van de partners, kan het prettig zijn dat beide partners een eigen coach hebben.

Het ‘Lego model’ kan met name vanuit financieel oogpunt interessant zijn. Het op het juiste moment inschakelen van een financieel deskundige kan bijvoorbeeld werk uit handen nemen van de advocaten, waardoor jullie kosten besparen. 

Je advocaat kan je meer vertellen over de verschillende mogelijkheden en je helpen een juiste keuze te maken.

Deze blog is een paragraaf uit Een heldere leidraad voor de overlegscheiding. In een uitgebreide serie blogs publiceert Collaborative Practice Center het complete document, waarin op een toegankelijke manier de overlegscheiding en alles wat daarbij komt kijken, wordt uitgelegd en toegelicht.

De volgende blog gaat over de vraag wat een team in een overlegscheiding is.